Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Βασικά λάδια

Οι ουδέτερες βάσεις με μεγάλη απορροφητικότητα είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους του δέρματος. Έχουν ως κύρια συστατικά κατασκευής τα φυτά, τα λουλούδια, τις ρίζες και τα ρετσίνια. Επίσης είναι κατάλληλα για την πρόσμιξη με αιθέρια έλαια.

Αβοκάντο

Πλούσιο σε βιταμίνες Α, B, D, E, H και K, αλλά και με λιπαρά οξέα.
Αντιρυτιδικό, για ώριμες, ξηρές και εύθραυστες επιδερμίδες.

Αλόη

Για εγκαύματα και εκζέματα. Αναπλαστικό, αντιφλογιστικό.

Αμυγδαλέλαιο

Για κάθε τύπο δέρματος. Ειδικά για ξηρά, για άγρια και ευαίσθητα δέρματα. Κατάλληλο για μωρά.

Άρνικα

Για μυϊκούς πόνους, μώλωπες, αιματώματα, συνδέσμους.

Βαλσαμέλαιο

Μυοχαλαρωτικό, καταπραϋντικό, ανανεώνει σώμα και πνεύμα.

Βερυκοκέλαιο

Ενυδατικό, αναζωογονητικό του δέρματος. Κατάλληλο για ντεμακιγιάζ.

Δαφνέλαιο

Ιδανικό για το δυνάμωμα των μαλλιών. Για ξηρά, για άγρια, για ευαίσθητα και λεπτά μαλλιά.

Καροτέλαιο

Για μαύρισμα στον Ήλιο, προστατεύει τα δέρματα που πάσχουν από λεύκη, κατά την έκθεση τους στην Ηλιακή ακτινοβολία.

Καρυδέλαιο (Macadamia)

Περιέχει 80% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες. Πολύ καλή απορρόφηση. Κατάλληλο για μαλλιά, λιπαρό δέρμα και ντεμακιγιάζ.

Καστορέλαιο (Ρετσινόλαδο)

Για μάτια (ρυτίδες), ανακουφίζει τις κύστες στα μάτια, είναι τονωτικό για τις βλεφαρίδες, για την ψαλίδα των μαλλιών.

Καλέντουλα

Για επούλωση πληγών, για σπυράκια, για ερεθισμένο δέρμα.

Καρύδα (φοινικέλαιο)

Ιδανικό αντηλιακό και για τα μαλλιά.

Κισσός

Για κυτταρίτιδα.

Κύμινο

Αντιφλογιστικό, ενυδατικό, αντιβακτηριδιακό. Για το ανοσοποιητικό, βοηθάει στις αλλεργικές αντιδράσεις. Σε περιπτώσεις εκζεμάτων, για μυκητιάσεις, για ψωριάσεις και εξανθήματα.

Νυχτολούλουδο

Περιέχει γ λινολενικό οξύ. Πολύ ενυδατικό, βιταμινούχο, ωφέλιμο για τα ώριμα δέρματα.

Jojoba

Ενυδατώνει, προστατεύει και διεγείρει την ανανέωση των κυττάρων. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ηλιοθεραπεία γιατί είναι αντιφλεγμονώδες. Γίνεται πολύ καλή μάσκα για μαλλιά με ξηροδερμία και πιτυρίδα.

Ροδακινέλαιο

Ενυδατικό, κατάλληλο σαν βάση σε κρέμες προσώπου και λάδια μασάζ. Δεν είναι λιπαρό, κατάλληλο για ντεμακιγιάζ.

Σησαμέλαιο

Αντιφλογιστικό, για ψωρίαση, για έκζεμα, τονωτικό των μαλλιών. Επίσης είναι ελαφρύ αντηλιακό.

Σιτέλαιο

Περιέχει πάνω από 70% βιταμίνες Ε, Α και D και λεκιθίνη, επουλωτικό σε ραγάδες, εκζέματα, ρυτίδες, για ξηρά και ώριμα δέρματα.

Σταφυλοκουκουστέλαιο

Απαλό, μη λιπαρό, διεισδυτικό, συνδυάζεται και με άλλα βασικά έλαια πιο βιταμινούχα.

Τριαντάφυλλο

Κατάλληλο για ξηρό, ώριμο δέρμα, για ρυτίδες, για ακμή και για επούλωση πληγών.

Φύκια

Για κυτταρίτιδα.

Χαμομηλέλαιο

Καταπραΰνει το ευαίσθητο και ερεθισμένο δέρμα. Κατάλληλο για ντεμακιγιάζ.

Xρήση των αιθέριων ελαίων

Ο κάθε ζωντανός οργανισμός έχει μία ζωτική δύναμη ή μια ενέργεια, που είναι αδύνατον να την απομονώσουμε ή να την δούμε. Η ζωτική ενέργεια λοιπόν ενός φυτού, εμπεριέχεται στο αιθέριο έλαιο του φυτού.
Τα αιθέρια έλαια, είναι στη ουσία οι ορμόνες των φυτών και όπως οι ανθρώπινες ορμόνες επιδρούν στα σωματικά μας συστήματα, έτσι και οι ορμόνες των φυτών, έχουν την δυνατότητα, να μας δώσουν εκπληκτικά αποτελέσματα, φυσικά όταν τα χρησιμοποιούμε με τον κατάλληλο τρόπο.

Εισπνοές

Με την εισπνοή τα αιθέρια έλαια, διεισδύουν στον οργανισμό και επηρεάζουν τα διάφορα όργανα. Βάζουμε λοιπόν μία λεκάνη με ζεστό νερό, μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που επιθυμούμε και εισπνέουμε.

Μασάζ προσώπου ή σώματος

Για μασάζ χρησιμοποιούμε ένα βασικό λάδι, όπου προσθέτουμε από 4 έως 7 σταγόνες το ανώτερο, από τα αιθέρια έλαια που επιθυμούμε. Για λάδια προσώπου προσθέτουμε από 1 έως 3 σταγόνες σε 5ml βασικού λαδιού, για λάδια σώματος από 2 έως 6 σταγόνες σε 5ml και για θεραπευτικό λάδι από 5 έως 9 σταγόνες σε 5ml. Για ότι αφορά παιδιά βάζουμε την μισή δόση.
Κάνουμε εντριβές {με 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 10ml βασικό λάδι (Αμυγδαλέλαιο, σιτέλαιο)} σε ευαίσθητες περιοχές, όπως πέλματα, λαιμό, κροτάφους, κοιλιά, στήθος. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με μία κομπρέσα, βουτώντας ένα κομμάτι βαμβάκι ή πανί σε νερό όπου έχουμε προσθέσει 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο, για 15 περίπου λεπτά.

Μπάνιο

Μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια στο μπάνιο, μας δίνουν τα αποτελέσματα που επιθυμούμε, αν παραμείνουμε μέσα στο νερό, γύρω στα 20 λεπτά.

Μαλλιά

Αραιώνουμε 6 σταγόνες στο ξέβγαλμα από το αιθέριο έλαιο που προτιμάμε. Πολύ κατάλληλα είναι το δενδρολίβανο, ο κέδρος και το θυμάρι για ότι αφορά την τριχόπτωση.

Αρωματισμός χώρου

Με μία από τις ειδικές συσκευές μπορούμε να αρωματίσουμε τον χώρο με το άρωμα της αρεσκείας μας. Αραιώνουμε 3-5 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που προτιμάμε μέσα στο νερό που θερμαίνεται, δημιουργώντας έτσι μία ιδανική ατμόσφαιρα στον χώρο.

Ιδιότητες των Αιθέριων Ελαίων

ΑΓΡΙΟΚΥΠΑΡΙΣΣΟ
(Άρκευθος)

Για άγχος, άσθμα, αλλεργίες, ρευματισμούς, πόνους αρθριτικών, κολικό, αιμορροΐδες, κατακράτηση υγρών, τριχόπτωση, μυκητιάσεις, εντομοαπωθητικό, αναζωογονητικό, ενεργειακό, για δερματικά προβλήματα, γυναικολογικά, κυτταρίτιδα, παχυσαρκία. Απαγορευτικό για εγκύους.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Ηρεμιστικό στο μπάνιο. Ανακουφίζει από το άγχος, βελτιώνει την κυκλοφορία. Για κατάθλιψη, προβλήματα γαστρεντερικά, για κρυολογήματα. Πρώτη βοήθεια για τσιμπήματα φιδιών και σφήκας (αδιάλυτο), θερμαντικό, στυπτικό, αντιβιοτικό, εντομοαπωθητικό, για τσιμπήματα, ημικρανίες, πονοκεφάλους, ακμή. αντισπασμωδικό, αποσυμφορητικό, αντιρρευματικό, αντιπυρετικό. Απαγορευτικό για εγκύους.

ΒΕΝΖΟΗ

Θερμαντικό, αντισηπτικό, για ακμή, έκζεμα, ψωρίαση, αναπνευστικό, αρθριτικά.

ΒΕΤΙΒΕΡΙΑ

Τονωτικό, αναπλαστικό των κυττάρων, εξισορροπιστικό, αναζωογονεί τα κύτταρα. Κατάλληλο για την αρθρίτιδα

ΓΑΡΙΦΑΛΟ

Διεγερτικό, τονωτικό, για δερματικά προβλήματα, πονόδοντο, ιγμορίτιδα, κρυολογήματα, βρογχίτιδα, άσθμα, νευραλγία, υπέρταση, διάρροια, δυσπεψία, ψωρίαση, αναπνευστικό. Εντομοαπωθητικό. Πολύ δυνατό αιθέριο έλαιο, χρησιμοποιείται με μέτρο. Απαγορευτικό για εγκύους.

ΓΕΡΑΝΙ

Τονωτικό, εξισορροπιστικό, ρυθμιστικό περιόδου και κλιμακτηρίου, για ρυτίδες, εμμηνόπαυση, μολύνσεις, κυτταρίτιδα. Για διάρροια και γαστρεντερικά προβλήματα, πέτρες στο ουροποιητικό. Για μολύνσεις του στόματος (πλύσεις με μια σταγόνα σ’ ένα ποτήρι νερό), λευκόρροια, στειρότητα. Κυτταρίτιδα.

ΓΙΑΣΕΜΙ

Αισθησιακό, αποτοξινωτικό, χαλαρωτικό, αντισηπτικό, τονωτικό, για καλή διάθεση, ρυτίδες. Τονωτικό του νευρικού συστήματος, ψυχοσωματικά προβλήματα, γυναικολογικά προβλήματα, αναπνευστικό, για ξηρά ευερέθιστα δέρματα.

ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ

Εξισορροπιστικό, για τυμπανισμό, ημικρανίες, δυσμηνόρροια, άσθμα. Για νευρική δυσπεψία, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή. Γαλακτογόνο σε περιπτώσεις λίγου γάλακτος. Για καθαρισμό, γυάλισμα των δοντιών και καθαρή αναπνοή. Απαγορευτικό για εγκύους.

ΓΚΡΕΪΠ ΦΡΟΥΤ

Καθαριστικό, απολυμαντικό, για συγκέντρωση, καλή διάθεση, κατακράτηση, κυτταρίτιδα. Τονωτικό σε προβλήματα πέψης, ρυθμιστικό της λέμφου και των εκκρίσεων, παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών.

ΔΑΦΝΗ

Αντισηπτικό, θερμαντικό, τονωτικό, απολυμαντικό. Για βρογχικό, άσθμα, αλλεργίες, αναπνευστικές μολύνσεις, δυσκολίες στη συγκέντρωση, περιποίηση του δέρματος (σαν λοσιόν μέσα σε αμυγδαλέλαιο). Απαγορευτικό για εγκύους.

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Διεγερτικό, για μυϊκούς πόνους, τριχόπτωση. Για τόνωση του νευρικού, κυκλοφορικού και λεμφικού συστήματος. Είναι διουρητικό, καταπολεμά την κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, τυμπανισμό, πέτρες χολής, γαστρεντερίτιδα, στομαχόπονο, ρευματισμούς. Για την αμηνόρροια, λευκόρροια, αρθρίτιδα, άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, βήχα, γρίπη. Ιδανικό για το τριχωτό της κεφαλής, αλωπεκία. Καταπολεμά την παχυσαρκία, την κατακράτηση υγρών και την κυτταρίτιδα. Για πληγές, καψίματα, ρευματισμούς, κουρασμένα ή πρησμένα πόδια. Για πονοκεφάλους, υπέρταση.

ΕΛΑΤΟ

Αντισηπτικό, αναζωογονητικό. Για άσθμα, βρογχίτιδα.

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ

Αναζωογονητικό, καθαριστικό, αντιβακτηριδιακό, αντιπυρετικό. Ιδανικό για τα κρυολογήματα, αναπνοές, μασάζ, μπάνιο, πονοκέφαλο από υπεραιμία. Για μυϊκούς πόνους, ρευματοειδή, αρθρίτιδα, κυστίτιδα, διάρροια.

ΘΥΜΑΡΙ

Εξαγνιστικό, αντισηπτικό, διεγερτικό, για τριχόπτωση. Γενικό τονωτικό, για νευρική εξάντληση, χαμηλή πίεση. Τονωτικό του τριχωτού της κεφαλής, προφυλακτικό για τη γρίπη και το συνάχι, τη βρογχίτιδα, κοκίτη, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βραχνάδα, άσθμα, εμφύσημα, προβλήματα πέψης. Απαγορευτικό για εγκύους.

ΙΕΡΟΒΟΤΑΝΟ

Εξισορροπιστικό, για πόνους περιόδου, άγχος, βρογχίτιδα, άσθμα, πνευματική διαύγεια. Ακατάλληλο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

ΚΑΝΕΛΑ

Θερμαντικό, διεγερτικό, τονωτικό. Καλό για το κυκλοφορικό, την καρδιά το νευρικό σύστημα. Τονωτικό, σεξουαλικό, χαλαρωτικό, κόβει την όρεξη, αντισηπτικό. Για σπασμούς, αναιμία, εξάντληση, διάρροια, δυσκοιλιότητα, προβλήματα πεπτικού, φούσκωμα. Καταπολεμάει τις ψείρες, ψώρα, σκουλήκια, τυμπανισμό, βήχα. Απαγορευτικό για εγκύους.

ΚΑΤΖΕΠΟΥΤ

Αντισηπτικό σε τσιμπήματα, για κρυολογήματα, άσθμα, συγκέντρωση, πονόδοντο. Βοηθά το γαστρεντερικό σύστημα. Κατάλληλο για κυστίτιδα, ωτίτιδα, ρευματισμούς, δυσμηνόρροια, άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, φυματίωση. Τσιμπήματα εντόμων. Εξάγεται από ρητίνη.

ΚΕΔΡΟΣ

Εξισορροπιστικό, εντομοαπωθητικό, για άγχος, τριχόπτωση, πιτυρίδα, ακμή, δερματίτιδα, βρογχίτιδα. Για χρόνιες καταστάσεις άγχους, συμπτώματα παράλυσης, πληγές. Ενάντια στο συνάχι και γενικά βλέννες. εντομοκτόνο, απολυμαντικό, για το σκόρο, λίγες σταγόνες στη ντουλάπα. αλωπεκία, πιτυρίδα, σμηγματόρροια. Εξάγεται από ρητίνη. Απαγορευτικό για εγκύους.

ΚΙΤΡΟ
(λάιμ)

Αναπνευστικό, ανοσοποιητικό, κυκλοφορικό, εξανθήματα.

ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ

Τονωτικό, χωνευτικό, για άγχος, στρες, αϋπνία.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ

Εξισορροπιστικό, για συγκέντρωση, καλή κυκλοφορία, κυτταρίτιδα. Γνωστό για τις αντισηπτικές και διουρητικές του ιδιότητες. Για τις αιμορροΐδες, το ίδρωμα των ποδιών, τις χιονίστρες, κρυοπαγήματα, τους κιρσούς. Για πόνους περιόδου, αιμορραγίες εμμηνόπαυσης, προβλήματα ωοθηκών και γενικά καλό για γυναικολογικά προβλήματα. Για το άσθμα. Κατά της κυτταρίτιδας. Εξάγεται από ρητίνη.

ΛΕΒΑΝΤΑ

Εξισορροπιστικό, ηρεμιστικό, για άγχος, πονοκέφαλο, κατακράτηση, κυτταρίτιδα, γυναικολογικά, ακμή, αρθριτικά, τσιμπήματα. Για πληγές κάθε είδους, τσιμπήματα, ψείρα, ψώρα (επάλειψη αδιάλυτο), καταρροή και γενικά γρίπη, ημικρανίες (λίγες σταγόνες στους κροτάφους), κακή αναπνοή, πόνους στα αυτιά, προβλήματα μύτης και λαιμού. Για παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών, ανωμαλίες περιόδου, τόνωση του κυκλοφορικού, πόνους των μυών, ρευματισμούς, διαστρέμματα, κολικούς, δυσπεψία, ναυτία. Για άγχος, κατάθλιψη, δερματίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση.

ΛΕΜΟΝΙ

Αντισηπτικό, για φλεγμονές, πληγές, μαλλιά, λιπαρό δέρμα, κυτταρίτιδα, πάχος. Για φλεγμονές στόματος και γλώσσας, έρπη, τσιμπήματα εντόμων, χιονίστρες). Κατάλληλο για περιποίηση μαλλιών (στο ξέβγαλμα), λιπαρού δέρματος, ρυτίδων. Για αναιμία, κιρσούς, σπασμένα αγγεία, υπέρταση, διαβήτη, αρθριτικά, ρευματισμούς., αποβολή των τοξινών από τα νεφρά.

ΛΕΜΟΝΟΧΟΡΤΟ

Εντομοαπωθητικό, για νευρικό σύστημα, ακμή. Αντισηπτικό, τονωτικό και αναζωογονητικό. Ρυθμιστικό του νευρικού και πεπτικού συστήματος. Αποτελεσματικό για το συνάχι. Όχι στο μπάνιο. Κατάλληλο για δέρμα με ανοικτούς πόρους.

ΛΙΒΑΝΙ

Αντισηπτικό, καθαρτικό, εξαγνιστικό, για ρυτίδες, ουλές, χαλάρωση δέρματος, δυσμηνόρροια, άσθμα, για κυστίτιδα, αιμορροΐδες. Εισπνοές για το βήχα. Καταπραϋντικό, κατεβάζει την πίεση. Εξάγεται από ρητίνη.

ΛΟΥΪΖΑ

Εξισορροπιστικό, ηρεμιστικό, καθαρτικό, για κατάθλιψη. Καταπραϋντικό, τονωτικό, για στομαχικούς πόνους, αντισπασμωδικό, αφροδισιακό, καθαρίζει το συκώτι.

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

Ηρεμιστικό του άγχους και της αγωνίας, υπνωτικό, αντισπασμωδικό, τονωτικό σε περιπτώσεις αδυναμίας. ακμή, λιπαρό δέρμα, κατάλληλο για παιδιά.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ

Θερμαντικό, χαλαρωτικό, για ημικρανίες, αϋπνία, κρυολόγημα. Αντισπασμωδικό και καταπραϋντικό. Τονωτικό για την καρδιά, το ουροποιητικό, το νευρικό και το πεπτικό σύστημα. Για μελανιές, μυϊκούς πόνους, διαστρέμματα. Απαγορευτικό για εγκύους.

ΜΑΡΑΘΟΣ

Χαλαρωτικό, εξισορροπιστικό, ηρεμιστικό, διουρητικό, για κατακράτηση, πεπτικό, εντερικό, γυναικολογικά. Καλό για το γαστρεντερικό σύστημα, λόξιγκα, ναυτία, εμετό, παχυσαρκία. βοηθά τον καθαρισμό των νεφρών από τις πέτρες. Επίσης, βοηθά την αδύνατη όραση. Απαγορευτικό για εγκύους.

ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ

Θερμαντικό, τονωτικό, αφροδισιακό, για πόνους μυών, ρευματισμούς. Διεγερτικό του πεπτικού συστήματος και αφροδισιακό. Τονωτικό για τη σπλήνα και το μυϊκό τόνο. Ανακουφίζει από τα φουσκώματα. Διουρητικό. Καλό για κρυολογήματα στο κεφάλι, καταρροές, βήχα.

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ

Ηρεμιστικό, τονωτικό, για αϋπνία, υστερία, νευρικό και πεπτικό σύστημα, υπέρταση, ραγάδες.

ΜΕΝΤΑ

Εντομοαπωθητικό. Χρησιμοποιείστε το αντί για ασπιρίνη σε πονοκεφάλους (επάλειψη στο μέτωπο ή στους κροτάφους), πονόδοντο, κοιλιακούς, πεπτικούς, γυναικολογικούς πόνους, κρυολογήματα (μία σταγόνα σε εσωτερική λήψη). Το καλύτερο για τσιμπήματα από κουνούπια και άλλα έντομα.

ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ

Αναζωογονητικό, διεγερτικό, χωνευτικό, για ναυτία, για μαγείρεμα,
ενίσχυση όρεξης. απαγορεύεται για εγκύους.

ΜΥΡΟ

Εξισορροπιστικό, καθαριστικό, διεγερτικό, για διαλογισμό, ανορεξία, ξηρά δέρματα, ρυτίδες, έλκη, καλή πέψη. Καλό για κρυολογήματα, συνάχι και βρογχίτιδα, πληγές, στοματίτιδα, άφθες, αιμορροΐδες, λευκόρροια. Τονωτικό της σεξουαλικότητας. Εξωτερική επάλειψη για αιμορροΐδες, κατάλληλο για διάρροια, φουσκώματα. Για ερεθισμένα δέρματα γερασμένα. Εξάγεται από ρητίνη. Απαγορευτικό για εγκύους.

ΜΥΡΤΟΣ

Εξισορροπιστικό του ορμονικού, καθαριστικό, αντισηπτικό, για αιμορροΐδες, ορμονικό, ωοθήκες, λιπαρά δέρματα, ακμή.

ΝΕΡΟΛΙ

Αντιπαρασιτικό, για υστερία, πανικό, φουσκώματα, ρυτίδες. Χαλαρωτικό, ηρεμιστικό. Για υστερία, πανικό, ταχυπαλμία, καταστάσεις σοκ, νευρικές διάρροιες, φουσκώματα. Αναζωογονητικό για όλους τους τύπους δέρματος.

ΝΙΑΟΥΛΙ

Τονωτικό για νευρικό σύστημα, καθαριστικό, αντισηπτικό, κατά των ιώσεων. Για τη δυσπεψία, ουρολοίμωξη, πονόλαιμο, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα.

ΠΑΛΜΑΡΟΖΑ

Εξισορροπιστικό, χαλαρωτικό για ψυχή και σώμα, αντιρυτιδικό, βακτηριοκτόνο, αντιμικροβιακό, τονώνει και αναζωογονεί τα κύτταρα του γερασμένου δέρματος.

ΠΑΤΣΟΥΛΙ

Αφροδισιακό, αναζωογονητικό, για παχυσαρκία, για κατακράτηση. Θεραπεύει τα σκασμένα δέρματα και τις ραγάδες. Εξάγεται από ρητίνη.

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ

Αναζωογονητικό, τονωτικό, χαλαρωτικό, αντισηπτικό, για άγχος, για κατάθλιψη. Καλό σε περιπτώσεις βρογχίτιδας. Αρωματικό, αντικαταθλιπτικό. Για το γαστρεντερικό σύστημα, δερματικά προβλήματα, τον έρπη (επάλειψη απευθείας). Λευκόρροια, μύκητες γεννητικών οργάνων.

ΠΕΥΚΟ

Εμψυχωτικό, αντισηπτικό, για συγκέντρωση, την αϋπνία, για άσθμα, για μυϊκούς πόνους. Αναζωογονητικό για τον εγκέφαλο. Δυνατό αντισηπτικό για το ουροποιητικό σύστημα και το συκώτι. Ενδείκνυται για κούραση, ένταση, νευρικότητα, μυϊκές κράμπες, ρευματισμούς, πόνους στις αρθρώσεις και στην πλάτη, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή. Εξάγεται από ρητίνη.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Εμψυχωτικό, τονωτικό, για δυσκοιλιότητα. Πεπτικά προβλήματα, ρυθμίζει τη λέμφο και εκκρίσεις. Κατάλληλο για παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών. Καταστέλλει την ταχυπαλμία, αϋπνία, ηρεμιστικό (μπάνιο), τονωτικό.

ΠΤΙΓΚΡΕΪΝ

Εξισορροπιστικό, αναζωογονητικό, αντιπαρασιτικό, για υστερία, για πανικό, για φουσκώματα, για ρυτίδες. Ξυπνάει τον εγκέφαλο.

ΡΙΓΑΝΗ

Εμψυχωτικό, θερμαντικό, χωνευτικό, αντισηπτικό, αποσμητικό, για αρθριτικά. Για το άσθμα, τη βρογχίτιδα, το βήχα. Για έλλειψη όρεξης, κακή χώνευση, για ασταθείς περιόδους, κυτταρίτιδα, ψείρα.

ΡΟΔΟΞΥΛΟ

Εξισορροπιστικό, ηρεμιστικό, για κατάθλιψη, για ανανέωση κυττάρων, για ρυτίδες. Ιδανικό για το δέρμα σαν αντισηπτικό, για την ακμή, δερματίτιδες, γερασμένο δέρμα.

ΣΑΝΤΑΛΟΞΥΛΟ

Εξισορροπιστικό, χαλαρωτικό, αντιγηραντικό, καρδιοτονωτικό. Ηρεμιστικό. Κατά της διάρροιας, γαστρίτιδας, κολικού, ναυτίας, λόξιγκα, λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Χρήσιμο για ξηρά, μολυσμένα και ευερέθιστα δέρματα. Εξάγεται από ρητίνη.

ΣΙΤΡΟΝΕΛΑ

Εντομοαπωθητικό, για ψείρες, για ρευματισμούς, για αρθρίτιδα, για ημικρανίες, για πονοκεφάλους. Καλό για το γαστρεντερικό σύστημα, κολίτιδα, χαλαρωμένους μυς. Εντομοαπωθητικό κυρίως για τα κουνούπια. Απαγορευτικό για εγκύους.

ΤΖΙΝΤΖΕΡ
(πιπερόριζα)

Θερμαντικό, αναζωογονητικό, για έντερο, για τυμπανισμό, για διάρροια, για μυϊκούς πόνους. Χαλαρωτικό, τονωτικό. Βοηθά το δέρμα να αναπνέει. Για διάρροια, κακή πέψη, ρευματισμούς. Καλό για τον πονόλαιμο.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

Ηρεμιστικό, αντιρυτιδικό, συσφικτικό, για κατάθλιψη, για πονοκέφαλο, για βρογχίτιδα, για άσθμα. Καλό για την καρδιά, ένταση, στομάχι, συκώτι, δυσκοιλιότητα, ναυτία, κακό κυκλοφορικό, πόνους στο κεφάλι, γυναικολογικά, δερματικά προβλήματα, ρυτίδες.

ΤΣΑΓΙΟΔΕΝΤΡΟ

Απολυμαντικό, αντιμικροβιακό, για τσιμπήματα, για μολύνσεις, για ακμή, για έρπη, για πανάδες. Για το γαστρεντερικό σύστημα, για εντερικά παράσιτα, κρυολογήματα, βρογχίτιδα (γαργάρες). Ιδανικό για τους μύκητες candida και γενικά τους μύκητες των ποδιών, μολυσμένες πληγές, τσιμπήματα εντόμων.

ΥΛΑΝΓΚ ΥΛΑΝΓΚ

Γνωστό για το ωραίο άρωμά του. Αφροδισιακό, για ένταση, για κατάθλιψη, για αϋπνία, ένταση, για ορμονικό, για το γαστρεντερικό σύστημα. Επίσης είναι γνωστό για τις αφροδισιακές ιδιότητες του!

ΥΣΣΩΠΟΣ

Καθαριστικό, αντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, για αναπνευστικό, για κρυολόγημα, για ρευματισμούς, για υπερένταση.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Καθαριστικό, αντισηπτικό, για μολύνσεις, έκζεμα, πάχος, κυτταρίτιδα. Τονωτικό (μπάνιο). Για τις παθήσεις και πόνους των αρθρώσεων (ρευματισμοί, αρθριτικά). Διουρητικό, καθαρίζει το δέρμα, για ακμή, δερματίτιδα, τριχόπτωση, ρυθμίζει τη σμηγματόρροια και την ενδοκρινική ισορροπία. Ενδείκνυται για συσσώρευση λίπους, κατακράτηση υγρών.

ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Αντιφλεγμονώδες, καταπραϋντικό, βακτηριοκτόνο, χαλαρωτικό, για αϋπνία, για κατάθλιψη, για αλλεργίες. Για ερεθισμό βλεφάρων, δερματίτιδες, σπασμένα αγγεία, σκασμένο ξηρό δέρμα, πληγές, καψίματα, ρευματισμούς, αρθρίτιδα, κυστίτιδα, σπασμοφιλία. Αντιαλλεργικό, αντισηπτικό. Ότι καλύτερο κατά του στρες, της κατάθλιψης και της αϋπνίας.
IP.GR web hosting and domain registration services in Greece